Hossa - Kalliomaalausten äärellä

Kävin juuri perheeni kanssa ensimmäistä kertaa Hossan kansallispuistossa, joka sijaitsee Suomussalmella. Tämä oli ollut suunnitelmissani jo pitkään, sillä olin kuullut paljon kehuja Hossan maisemista. Ja eikä ihme! Jo itse autotie kohti retkipaikkaamme oli uskomattoman hieno. Kapea pieni tie mutkitteli vesistön vierellä.

Retkikohteeksemme valikoitui Värikallion kaarros. Se on n. 8 kilometriä pitkä keskivaativa reitti. Nimi tulee siitä, että reitin varrelta löytyy verellä ja punamullalla tehtyjä kalliomaalauksia. Värikallio on yksi suurimpia kalliomaalauksia Suomessa ja maalausten iäksi on arvioitu n. 3500-4500 vuotta.

Jätimme auton Lihapyörteen parkkipaikalle ja jatkoimme siitä suoraan Värikalliota kohti. Ensimmäiset kilometrit kuljimme metsässä, jossa maisemat eivät kuitenkaan juuri vaihtuneet. Reitti oli paikoin nousua, mutta mielestäni helppokulkuista. Kun aloimme lähestyä Värikalliota, maisemat paranivat huomattavasti. Alkoi näkymään vesistöä, joka on mielestäni yksi parhaiden maisemien ominaisuuksista.


Värikalliolle saavuttaessa kävimme katsomassa kalliomaalauksia, jotka poikkesivat reitiltä n. 300 metriä. Olihan se uskomatonta nähdä niin vanhoja jälkiä menneisyydestä. Muutenkin oli mielenkiintoista kulkea reitillä ja kuvitella mielessä, millaista elämää tälläkin alueella on eletty kauan sitten.

Luolamaalauksia Värikalliolla

Söimme eväät Värikallion taukopaikalla, jonka jälkeen jatkoimme matkaa. Loppumatka kulki pitkälti vesistön vieressä. Reitillä oli niin upeita jylhiä maisemia! Matkan varrella oli vielä kaksi eri taukopaikkaa, jotka kylläkin ohitimme. Nautimme maisemista ja popsimme välillä herkkuja repustamme.

Värikallion taukopaikka

Haluan ehdottomasti tulla uudestaan Hossan kansallispuistoon. Olisi hienoa yöpyä vaikka leirintäalueella muutama yö ja käydä kulkemassa eri reittejä. Jos kaipaat upeita maisemia, suosittelen Hossan kansallispuistoa ehdottomasti!



Kommentit

Suositut tekstit